Als je chronische pijn hebt heb je regelmatig te maken met tegenslag. Je hebt goede dagen en slechte dagen. Op een slechte dag moet je dingen afzeggen. Dat is soms een enorme tegenslag. Je had je er erg op verheugd. Of het is iets belangrijks. Ik weet nog dat ik met mijn zoon naar de open dag vnan de universiteit zou gaan. Hij had nog geen idee wat hij wilde studeren. Ik had in die week veel pijn en was erg moe en hoopte tot de laatste dag dat ik toch met hem mee zou kunnen gaan. Uiteindelijk moest hij alleen. Dat vond ik heel erg. Je hebt dan het idee dat je als moeder faalt.

Hoe ga je om met tegenslag. Moet je altijd maar positief zijn? Dat is eigenlijk wel wat de maatschappij van je vraagt. Presteren en mensen die dat niet kunnen mogen er wel zijn maar moeten niet zeuren. ”Hoe gaat het met je?”, vraagt iemand als je die tegen komt in de winkel. Maar ze zijn dan niet echt geinteresseerd in het antwoord. Het liefst willen ze horen dat het goed gaat zodat ze weer door kunnen lopen.

Ik ben ook zo opgevoed. Niet zeuren maar doorgaan. Ik vond zelf ook altijd dat ik niet moest zeuren en poditief moest zijn. Maar gezonde mensen hebben ook baaldagen dus waarom zou ik dan geen baaldag mogen hebben. Bovendien je hebt het nodig om af en toe eens flink te balen. Accepteer dat je verdrietig of boos bent. Dat mag! Op die dagen ben je juist aan het verwerken. Als je die dagen toelaat kun je er de volgende dagen weer beter tegen. Het wegstoppen helpt niet, dan komt het toch een keer naar buiten maar dan veel heftiger.

Je moet er niet in blijven hangen want je moet toch weer verder. Ook als je situatie weer verslechterd is. Het leven gaat door. Het is dan weer opnieuw zoeken naar wat wil ik graag en wat is nog haalbaar. Welke dingen heb ik nodig om weer verder te kunnen? Waar vind ik die? Wat kan ikzelf? Wie kan ik daarvoor om hulp vragen?

Dat het heel vermoeiend is dat je dat nu weer moet bedenken en dat het vervelend is dat dat jou weer overkomt. Dat is heel begrijpelijk! Maar dat helpt je niet vooruit. Dus op de baaldagen mag je dat allemaal denken en daar flink van balen maar daarna  zet je je schouders er weer onder. Want het leven gaat verder ook voor jou.

 

 

Steun ons

U kunt reageren op dit artikel in het forum

Home » Meer weten? » Baaldagen toegestaan?