Bent u bekend met de 100% -70% test? Ik heb hem onlangs gedaan.
Eerst moest ik op 100% van mijn vermogen pittenzakjes (linnen zakjes met kersenpitten erin) van de ene stip naar de andere stip zo’n 50 meter verderop brengen binnen één minuut. Daarna mocht ik bijkomen. Hijgen, puffen, zweten. Met één minuut was ik nog niet hersteld, dus nog maar een paar minuten erbij. Toen was ik weer op adem gekomen. Vervolgens mocht ik hetzelfde weer doen maar dan op 70% van mijn vermogen. Ik wist trouwens niet wat de volledige opdracht was en waarom ik dit deed. Nu lukte het herstellen van de inspanning veel sneller. Toen ze de pittenzakjes gingen tellen, bleek dat ik bij beide keren 4 pittenzakjes had over gebracht. Ja, u leest het goed! Bij beide keren had ik EVENVEEL pittenzakjes overgebracht.
Dus wat is nu de conclusie: Als je op 70% van je vermogen de dingen doet bereik je exact hetzelfde doel en hou je veel meer energie over. Dan zou je eventueel nog iets extra’s kunnen doen. U snapt natuurlijk wel dat ik toen om was. De honden laat ik nu uit op 70% van mijn normale tempo, boodschappen doe ik op 70% van mijn normale tempo en ga zo maar door. En inderdaad ik hou meer energie over en kan daardoor meer!
Mocht u hem willen doen dan kunt u ook gewoon appels in een emmer doen als u geen pittenzakjes hebt. U kunt het natuurlijk zelf proberen uit te voeren en iemand de tijd laten opnemen. Maar u kunt het ook aan uw (fysio)therapeut vragen of hij/zij het met u wil uit proberen. Als uzelf ervaart dat het inderdaad zo is, helpt het u om uw tempo aan te passen, en daardoor meer energie over te houden. Ik kan het iedereen aanraden!

 

Steun ons

U kunt reageren op dit artikel op het forum

 

Home » Meer weten? » Chronische pijn en energie