Home » Chronische pijn » De behandeling van chronische pijn

De behandeling van chronische pijn

Veel patiëntenorganisaties willen dat chronische pijn erkend wordt als een zelfstandige aandoening. Veel behandelaars vinden ook dat dat nodig is. Maar daarmee is chronische pijn nog niet officieel erkend als een zelfstandige aandoening. Want bij een zelfstandige aandoening moet er ook een zelfstandige behandeling komen. En zover is het nog niet. De verschillende behandelaars behandelen chronische pijn volgens hun eigen inzichten. En daarnaast bestaan er ook verschillen in behandeling tussen dezelfde behandelaren binnen een beroepsgroep. Bij het erkennen van chronische pijn als zelfstandige aandoening hoort ook dat er overeenstemming komt tussen de verschillende beroepsgroepen over eenzelfde standaard voor de behandeling van chronische pijn. Daarvoor is nu de zorgstandaard chronische pijn beschikbaar. Wilt u meer weten over de zorgstandaard klik dan op de button Zorgstandaard Chronische pijn.

Kennis is macht

Als je zelf weet welke behandelingen er mogelijk zijn ter vermindering of beheersing van de pijn, zal overleg met een pijnbehandelaar beter verlopen. Enkele mogelijkheden zijn:

  • behandeling met (andere) pijnstillers
  • fysiotherapie
  • manuele therapie
  • chiropractie
  • TENS (zenuwstimulatie via de huid of inwendig)
  • zenuwblokkades
  • acupunctuur
  • het aanleren van ontspanningsoefeningen en ademhalingstraining
  • hypnotherapie

Wat kan ik doen?

De chronische pijn beïnvloedt je functioneren op alle vlakken, wat veel spanning kan geven. Inmiddels hebben we er steeds beter zicht op wat er allemaal meespeelt bij het blijven bestaan van pijn. Een overzicht daarvan staat in het ICF-model. Alle factoren die in het ICF-model genoemd worden, kunnen de pijn en het gevoelig ervoor zijn, beïnvloeden. Om deze negatieve cirkel te doorbreken, zijn er vier dingen nodig:

  • meer informatie: om de angst te verminderen en om te kunnen omgaan met je fysieke en geestelijke grenzen
  • inzicht in wat het met je gedachten en je emoties doet, vermindering van stress en spanning
  • contact met mensen in je omgeving om je zorgen en ervaringen mee te delen, en aan wie je hulp kunt vrage.
  • en tot slot: een plan om te gaan leren leven met pijn

Chronische pijn hoeft niet centraal in je leven te staan. Door je op andere dingen te concentreren, kan de pijn een andere plek krijgen.  Maar wat voor dingen kunnen mensen met chronische pijn doen , waardoor de pijn minder aandacht krijgt? Er is een waaier aan  mogelijkheden. Zie hiervoor: Een waaier aan mogelijkheden onder het kopje Activiteiten.

Vragen

Stichting Pijn-Hoop heeft in de loop van de jaren veel kennis en ervaring verzameld over het omgaan met chronische pijn. Toch geven wij geen advies over wat de beste behandeling, het beste onderzoek of het beste medicijn. Daarvoor kun je terecht bij de behandelend pijnspecialist of bij de pijnverpleegkundige. Er blijft genoeg informatie over om met je te delen. Zo weten wij uit ervaring heel goed wat de basisregels zijn om met chronische pijn te (leren) leven. Ook kunnen we je adviseren wat je zeker niet moet vergeten te vragen aan je behandelaar. Soms weten we wie je specifieke informatie kan geven en kunnen we je naar andere organisaties of mensen doorverwijzen. Blijf er niet mee zitten, maar vraag! Neem contact op met één van onze medewerkers.

Telefonische steunpunten