Maandag 9 januari was de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM) over Geneesmiddelen en Verkeer.

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen*). Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van dit medicijngebruik, organiseerde het IVM**) op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). Komend jaar stond deze dag in het teken van medicijngebruik in het verkeer.

 

Waarom is dit een belangrijk thema?

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Met sommige medicijnen mag je niet rijden. Belangrijk is daarom dat:

  1. Medicijngebruikers weten wanneer ze wel en niet mogen rijden
  2. Zorgverleners en medicijngebruikers een goede oplossing vinden als rijden niet kan of mag

In de praktijk levert dat nog wel eens problemen op. Reden om hier voorafgaand, tijdens en na 9 januari aandacht aan te besteden.

Wat doet het IVM om de verkeersveiligheid te verbeteren?

Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM alle informatie die jij als zorgverlener nodig hebt om je patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer. Het is belangrijk dat alle zorgverleners deze website kennen en gebruik maken van de gratis tools. Deze vind je In de Toolkit voor zorgverleners. Daarnaast doen we onderzoek naar wat nu de meest gebruikte medicijnen met invloed op de rijvaardigheid zijn en hoe patiënten met de adviezen omgaan. De resultaten werden op 9 januari gepubliceerd.

Wat kun jij doen? Laat van je horen!
Help ons mee de verkeersveiligheid te vergroten. Breng het onderwerp onder de aandacht van je collega’s en patiënten/cliënten. En maak zelf ook gebruik van de Toolkit voor zorgverleners op Rijveiligmetmedicijnen.nl.  Verspreid vooral de boodschap onder zorgverleners en patiënten door ons nieuws op sociale media te liken en delen (#DvVM #geneesmiddelenenverkeer). We rekenen op je support!

*) Bron: SFK, 2022 Zie https://www.pw.nl/vaste-rubrieken/sfk/2022/1-9-van-de-patienten-wisselde-van-apotheek

**) Het IVM is de enige neutrale organisatie die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. Het IVM doet dat door beleid en wetenschap te vertalen naar praktische handvatten voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met medicijnen te maken heeft. We doen ons werk vanuit maatschappelijk perspectief, zonder winstoogmerk. Zie www.ivm.nl.