Tegenwoordig hoor je overal om je heen over Mindfulness. “Mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag. Mensen gaan mindfulness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen…” Bron: Leren.nl
Mij werd Mindfulness aangeboden bij de revalidatie. Voor het eerst in 2005. Maar toen had ik er helemaal geen zin in. Want als ik me daar aan overgaf en ging voelen wat mijn lijf me te vertellen had vertelde het maar 1 ding. Dat ik op heel veel verschillende plekken veel pijn had. Dat wilde ik helemaal niet voelen! Ik wilde juist van de pijn af. Dus voor mij leverde dat toen niets op.
Nu ben ik 12 jaar verder en helaas moet ik weer revalideren en weer werd mij Mindfulness aangeboden. Na lang nadenken en enige aandrang van de revalidatie besloot ik te proberen mij over mijn weerstand heen te zetten. De eerste paar keren lukte dat helemaal niet. Steeds moest ik naar de pijn toe en er een vorm of kleur aangeven en met mijn ademhaling ernaar toe terwijl ik er juist van weg wilde. En terwijl we van de ene plek naar de andere zere plek gingen dacht ik alleen maar zo kun je wel bezig blijven. Maar na verloop van tijd lukte het toch beter. Ook al mag je eigenlijk niet van lukken spreken want in de Mindfullness gaat het om het moment en het gaat zoals het gaat en het is goed zoals het gaat.
Ik kan nu naar de pijn toegaan en doordat ik er aandacht aangeef verandert de pijn. Vaak wordt de pijn minder of anders waardoor ik de pijn beter kan verdragen. Dus tot mijn stomme verbazing levert Mindfulness me nu wel wat op. En niet alleen op het gebied van pijn. Maar dat kan alleen als je er open voor kunt staan. En 12 jaar geleden was me dat echt niet gelukt. Ik denk wel dat je er aan toe moet zijn. Ik denk dat je in een fase van je leven moet zitten of een fase van een proces waarbij het past. En blijkbaar was ik er nu aan toe!

Steun ons

U kunt reageren op dit artikel in het forum

Home » Meer weten? » Mindfulness en chronische pijn