U mag het gesprek met uw zorgverlener opnemen, wist u dat?

Sinds een jaar is het patiënten juridisch toegestaan om geluidsopnames te maken van de gesprekken met hun zorgverlener in de spreekkamer. Zo kan de patiënt het gesprek thuis nog rustig naluisteren en indien gewenst delen met een naaste. Een belangrijk gegeven is dat toestemming van de zorgverlener voor het maken van de opname niet (meer) noodzakelijk is.

Ik ben Willemijn Engberts, masterstudent Communicatie en Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik vind de ontwikkeling waarbij patiënten het gesprek met hun arts (zelfs heimelijk) mogen opnemen erg interessant. Zó interessant dat ik op dit onderwerp afstudeer. Geluidsopnames kunnen een mooie aanvulling zijn op de standaard voorlichtingsmaterialen en hebben de potentie van grote toegevoegde waarde te zijn voor patiënten. Zorgverleners zijn echter veelal sceptisch. Want wat is het effect van zo’n opname op het gesprek en wat doet de patiënt later met de opname? Mijn afstudeeronderzoek richt zich dan ook op het effect en gebruik van de opname.

Heeft u binnenkort een afspraak met uw zorgverlener en wilt u na het gesprek online enkele vragen beantwoorden, dan ben ik hier erg mee geholpen! U ontvangt de vragen gewoon via de mail.

Wilt u meedoen? Stuur dan een mailtje naar w.engberts@student.ru.nl. Het is fijn als u dan direct aangeeft  of u van plan bent het gesprek met uw zorgverlener op te nemen of niet (als u geen voorkeur heeft dan zal ik u vragen om wel/geen geluidsopname te maken). Na uw aanmelding stuur ik u een mail met algemene informatie over het onderzoek, tips en eventueel een instructie voor het maken van de opname. U hoeft zelf verder niets meer te doen, u ontvangt na uw afspraak automatisch een link naar de vragenlijst op de mail. Deelname is compleet anoniem.

 

 


Informatiebijeenkomst chronische pijn en epidurale neuromodulatie

Anesthesiologie Pijncentrum op locatie Beatrixoord, Haren

Donderdagavond 1 november 2018 organiseert het Anesthesiologie Pijncentrum op locatie Beatrixoord van het UMCG een informatiebijeenkomst over epidurale neuromodulatie. Neuromodulatie  wordt onder meer gebruikt bij de behandeling van zenuwpijn, aanhoudende  rug- en/of nekpijn, onbehandelbare angina pectoris, perifere vasculaire ziekte en dystrofie. Er wordt uitleg gegeven over de behandeling en de verwijzing, maar ook oud patiënten delen hun ervaringen met deze manier van pijnbestrijding van chronische klachten. Diverse pijnspecialisten zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Chronische pijn en epidurale Neuromodulatie
Bij chronische pijn heeft iemand al maanden of jaren pijn in de nek, rug, armen of benen. Vaak wordt bij pijn die al zo lang duurt geen specifieke oorzaak meer gevonden en ondanks meerdere behandelingen verdwijnen de klachten niet. Neuromodulatie is een behandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van het toedienen van elektrische prikkels vlak bij het ruggenmerg. Het UMCG gebruikt epidurale neuromodulatie al meer dan 20 jaar met goed resultaat bij patiënten met chronische pijn.

De informatiebijeenkomst – in de Week van de Pijn – start om 19.00 uur aan de Dilgtweg 5 in Haren – en zowel verwijzers als patiënten zijn van harte welkom om zich te laten informeren.
U kunt zich voor 24 oktober via neuromodulatie@umcg.nl aanmelden voor de informatieavond.

Voor meer informatie over neuromodulatie kunt u http://neuromodulatie.com raadplegen.

 Programma  Informatieavond

 

 

19.00 – 19.15 uur        Welkom Prof. André Wolff, medisch hoofd pijncentrum/anesthesioloog
19.15 – 19.30 uur        Drs. Joke Perdok, Anesthesioloog Informatie over het Pijncentrum  en de behandelingen
19.30 – 19.45 uur                  Ervaringen Dhr. W. Sanders, neuromodulatie patiënt

Pauze

20.00 – 20.15 uur        Dr. Ulrich Beese, Anesthesioloog Chronische Neuropatische pijn en Epidurale Neuromodulatie.
20.15 – 20.30 uur                    Ervaringen Mw. A.G. Nieborg, neuromodulatie patiënt
20.30 uur                                Gelegenheid tot stellen van vragen en afsluiting
20.45 uur                                Hapje en drankje

 

Open dag DC Klinieken Alkmaar

Deze open dag organiseren wij in samenwerking met Nordic Health en Dermicis.U bent van harte uitgenodigd!

DC Klinieken Alkmaar
Keesomstraat 12a
1821 BS Alkmaar

Open dag DC Klinieken Alkmaar