Home » Publicaties » Nieuws
U mag het gesprek met uw zorgverlener opnemen, wist u dat?
Sinds een jaar is het patiënten juridisch toegestaan om geluidsopnames te maken van de gesprekken met hun zorgverlener in de spreekkamer. Zo kan de patiënt het gesprek thuis nog rustig naluisteren en indien gewenst delen met een naaste. Een belangrijk gegeven is dat toestemming van de zorgverlener voor het maken van de opname niet (meer) noodzakelijk is.
Ik ben Willemijn Engberts, masterstudent Communicatie en Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik vind de ontwikkeling waarbij patiënten het gesprek met hun arts (zelfs heimelijk) mogen opnemen erg interessant. Zó interessant dat ik op dit onderwerp afstudeer. Geluidsopnames kunnen een mooie aanvulling zijn op de standaard voorlichtingsmaterialen en hebben de potentie van grote toegevoegde waarde te zijn voor patiënten. Zorgverleners zijn echter veelal sceptisch. Want wat is het effect van zo’n opname op het gesprek en wat doet de patiënt later met de opname? Mijn afstudeeronderzoek richt zich dan ook op het effect en gebruik van de opname.
Heeft u binnenkort een afspraak met uw zorgverlener en wilt u na het gesprek online enkele vragen beantwoorden, dan ben ik hier erg mee geholpen! U ontvangt de vragen gewoon via de mail.
Wilt u meedoen? Stuur dan een mailtje naar w.engberts@student.ru.nl. Het is fijn als u dan direct aangeeft of u van plan bent het gesprek met uw zorgverlener op te nemen of niet (als u geen voorkeur heeft dan zal ik u vragen om wel/geen geluidsopname te maken). Na uw aanmelding stuur ik u een mail met algemene informatie over het onderzoek, tips en eventueel een instructie voor het maken van de opname. U hoeft zelf verder niets meer te doen, u ontvangt na uw afspraak automatisch een link naar de vragenlijst op de mail. Deelname is compleet anoniem.
Informatiebijeenkomst chronische pijn en epidurale neuromodulatie
Anesthesiologie Pijncentrum op locatie Beatrixoord, Haren
Donderdagavond 1 november 2018 organiseert het Anesthesiologie Pijncentrum op locatie Beatrixoord van het UMCG een informatiebijeenkomst over epidurale neuromodulatie. Neuromodulatie wordt onder meer gebruikt bij de behandeling van zenuwpijn, aanhoudende rug- en/of nekpijn, onbehandelbare angina pectoris, perifere vasculaire ziekte en dystrofie. Er wordt uitleg gegeven over de behandeling en de verwijzing, maar ook oud patiënten delen hun ervaringen met deze manier van pijnbestrijding van chronische klachten. Diverse pijnspecialisten zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
Chronische pijn en epidurale Neuromodulatie
Bij chronische pijn heeft iemand al maanden of jaren pijn in de nek, rug, armen of benen. Vaak wordt bij pijn die al zo lang duurt geen specifieke oorzaak meer gevonden en ondanks meerdere behandelingen verdwijnen de klachten niet. Neuromodulatie is een behandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van het toedienen van elektrische prikkels vlak bij het ruggenmerg. Het UMCG gebruikt epidurale neuromodulatie al meer dan 20 jaar met goed resultaat bij patiënten met chronische pijn.
De informatiebijeenkomst – in de Week van de Pijn – start om 19.00 uur aan de Dilgtweg 5 in Haren – en zowel verwijzers als patiënten zijn van harte welkom om zich te laten informeren.
U kunt zich voor 24 oktober via neuromodulatie@umcg.nl aanmelden voor de informatieavond.
Voor meer informatie over neuromodulatie kunt u http://neuromodulatie.com raadplegen.
Programma Informatieavond
19.00 – 19.15 uur Welkom Prof. André Wolff, medisch hoofd pijncentrum/anesthesioloog
19.15 – 19.30 uur Drs. Joke Perdok, Anesthesioloog Informatie over het Pijncentrum en de behandelingen
19.30 – 19.45 uur Ervaringen Dhr. W. Sanders, neuromodulatie patiënt
Pauze
20.00 – 20.15 uur Dr. Ulrich Beese, Anesthesioloog Chronische Neuropatische pijn en Epidurale Neuromodulatie.
20.15 – 20.30 uur Ervaringen Mw. A.G. Nieborg, neuromodulatie patiënt
20.30 uur Gelegenheid tot stellen van vragen en afsluiting
20.45 uur Hapje en drankje
Op zaterdag 20 mei openen wij van 10.00 tot 15.00 uur onze deuren. Een unieke gelegenheid om achter de schermen te kijken bij een pijncentrum. U kunt de hele open dag terecht voor diverse rondleidingen door het centrum. Onze pijnconsulentes laten u graag de spreek- en behandelkamers zien en beantwoorden al uw vragen. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties van pijnbehandelingen.
Deze open dag organiseren wij in samenwerking met Nordic Health en Dermicis.U bent van harte uitgenodigd!
DC Klinieken Alkmaar
Keesomstraat 12a
1821 BS Alkmaar
Open dag DC Klinieken Alkmaar
Medicinale Cannabis
Gebruikt u Medicinale Cannabis? Het delen van uw ervaringen is waardevol!
De Universiteit Maastricht en het Trimbos instituut in Utrecht nodigen u uit om deel te nemen aan een onderzoek over het gebruik van Medicinale Cannabis. Het onderzoek inventariseert ervaringen met het gebruik van medicinale cannabis. Wilt u bijdragen aan inzicht in de patient-dokter/therapeut relatie met betrekking tot het voorschrijven van medicinale cannabis? Voor meer informatie of voor deelname, klink dan op onderstaande link:
https://maastrichtuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4JbdqvP5FRMrcWh
Samenwerking rondom mensen met chronische pijn
en efficiëntere zorg in Noord-Holland
Wijk aan Zee/Beverwijk, 17 oktober

Nederland, Beverwijk 17 oktober 2017
Ondertekening van intentieverklaring tussen verschillende zorgverleners en Heliomare, in het RKZ te Beverwijk
COPYRIGHT DIGITAL IMAGE BAS BEENTJES
Op dinsdag 17 oktober ondertekenden de bestuurders van Heliomare, het Rode Kruis Ziekenhuis, huisartsenvereniging Midden-Kennemerland en de patiëntenvereniging ‘pijnpatiënten naar 1 stem’ een intentieverklaring om intensiever met elkaar samen te werken rondom patiënten met chronische pijn.
Met deze ondertekening onderstrepen de zorgaanbieders het belang van efficiëntere en kwalitatief betere pijnzorg. Dit doen zij door het invoeren van een nieuwe aanpak waarmee de behandeling van mensen met (dreigende) chronische pijn verbetert.
Deze aanpak sluit aan bij het beleid van de overheid waarbij wordt gestreefd naar decentralisatie van de zorg; zinnig, zuinige en effectieve zorg dicht bij huis.Nederland, Beverwijk 17 oktober 2017
Chronische pijn
In Nederland hebben meer dan 2,2 miljoen mensen chronisch pijn. Voor deze mensen heeft chronische pijn een forse impact op hun directe omgeving (gezin/partners). Ook kan chronische pijn leiden tot arbeidsverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. Mensen met chronische pijn zien tijdens een behandelperiode vaak meer dan 10 behandelaren. Hierdoor weet de patiënt vaak niet meer waar hij of zij aan toe is, of wat tot herstel of verlichting van de pijn leidt.
Stepped-care
Ronald Kan, fysiotherapeut van Heliomare en initiatiefnemer van de samenwerking: “Op onze poli zien wij vaak patiënten die tussen de wal en het schip zijn gevallen en in een soort van flipperkastlandschap terecht zijn gekomen waarin niemand meer het overzicht heeft. De patiënt ziet een huisarts, een fysio, gaat terug naar de huisarts, ziet een neuroloog, gaat naar een acupuncturist en ga zo maar door. Dit kost veel geld en het is slecht voor de patiënt.”
Met de samenwerking wordt de zorg zo ingericht dat de patiënt op het juiste moment bij de juiste hulpverlener terecht komt. Dit principe wordt stepped-care genoemd: hoe complexer het gezondheidsprobleem, hoe hoger op de trap de hulpverlening moet plaatsvinden, en andersom.
Huisarts – triagepoli – vervolgbehandeling
Nadat een huisarts bij mensen met (dreigende) chronische pijn een risico-inschatting heeft gemaakt, wordt deze in de toekomst eventueel verwezen naar de triagepoli van het RKZ. Daar zijn alle specialisaties aanwezig om de complexiteit van het gezondheidsprobleem te ontrafelen. Vervolgens wordt een beargumenteerde keuze gemaakt voor een vervolgbehandeling. Daarbij worden afspraken gemaakt door de eerste- tweede- en derdelijns zorgverleners over de te leveren zorg. Met inzet van wetenschappelijk onderzoek worden de effecten van de geleverde zorg in kaart gebracht en daar waar nodig aangepast.
Aanwezig bij ondertekening
mevr. P.H.M. Esveld, voorzitter Raad van Bestuur Heliomare – www.heliomare.nl
dhr. K. Broekman, manager poliklinieken Rode Kruis Ziekenhuis – www.rkz.nl
mevr. R. Beunder, voorzitter huisartsenvereniging Midden-Kennemerland – www.hv-mk.nl
dhr. H. van Dongen, patiëntenvereniging ‘pijnpatienten naar 1 stem’ – www.pijnpatientennaar1stem.nl
Voor meer informatie
• Marije Pronk, communicatieadviseur Heliomare, T 088 920 80 16
• Suzanne Hemmer, communicatieadviseur RKZ, T 0251 26 5726