Minder chronische pijn door nieuwe techniek

Patiënten met chronische pijn kunnen vanaf nu met een nieuwe techniek een veel hogere kwaliteit van leven krijgen. Een onder de huid aangebracht apparaatje, een neurostimulator, meet 50 keer per seconde of er pijnsignalen doorgegeven worden aan de hersenen. Zo kan het de pijnbestrijding op elk moment aanpassen. Ons ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in ons land dat deze nieuwe technologie aanbiedt aan patiënten met chronische pijn.

De nieuwe neurostimulator is zo bijzonder omdat het analyseert hoe het lichaam reageert op elektrische stimulatie. Dit in tegenstelling tot de neurostimulatoren die al langer gebruikt worden. 
Arts Edwin Verwijs, anesthesioloog-pijnspecialist, heeft dit nieuwe apparaat bij de eerste patiënt geplaatst. De neurostimulator registreert pijnsignalen die van het ruggenmerg naar de hersenen gaan. Vervolgens verstoort de stimulator ‘op maat’ de pijnsignalen door lichte elektrische pulsen af te geven rond het ruggenmerg. Op die manier bereiken de pijnsignalen de hersenen niet meer: de patiënt voelt veel minder of soms helemaal geen pijn meer.

Edwin Verwijs:

“Het geeft enorm veel voldoening als je ziet dat je daarmee je patiënt weer kwaliteit van leven kunt teruggeven!”

De neurostimulator bestaat uit twee elektrische draden op de zenuwbaan in de wervelkolom en een batterij die onder de huid op de onderrug wordt geplaatst. Met name patiënten die geopereerd zijn aan een hernia komen ervoor in aanmerking.

Chronical pain

Behalve voor de kwaliteit van leven van individuele patiënten, heeft chronische pijn ook een belangrijke economische impact. In een Europese enquête uit 2006 had 19% van de respondenten chronische pijn die zes maanden of langer duurde. Chronische pijn kan helaas leiden tot veel lichamelijke problemen en tot psychische klachten zoals angst en depressie. Het heeft enorm veel impact op het dagelijkse leven.

Ervaren pijnspecialisten

Onze artsen hebben al jaren ervaring met de behandeling van chronische pijn met neuromodulatie. Ze doen er veel onderzoek naar en lopen voorop in het aanbieden van nieuwe technieken. De pijnspecialisten plaatsen circa negentig neurostimulatoren per jaar. Ze verwachten dat daarvan ca. vijf tot tien van deze nieuwe technologie zullen zijn, waarin de stimulator reageert op de signalen van het lichaam. De stimulator kan zo’n vijftien jaar op zijn plaats blijven zitten.

https://www.diakonessenhuis.nl/nieuws/minder-chronische-pijn-nieuwe-techniek#:~:text=Pati%C3%ABnten%20met%20chronische%20pijn%20kunnen,pijnbestrijding%20op%20elk%20moment%20aanpassen.

Foundation Pain-Hope

Pain Hope is a patient organisation for and by people with chronic pain. The patient organisation focuses on people with any kind of pain. This can include pain for which there is no obvious cause. So anyone with chronic pain of any kind can join the Pain Hope Foundation.

 

 

 

 

 

 

Gordelroos bewustwordingsweek

Gordelroos bewustwordingsweek

Van 26 februari t/m 3 maart vindt de tweede Gordelroos bewustwordingsweek plaats. In Nederland en ver daarbuiten vragen we aandacht voor de symptomen en impact van gordelroos op iemands leven en diens omgeving. Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus...

Read more
Onderzoek naar zingeving in ergo- en fysiotherapie

Onderzoek naar zingeving in ergo- en fysiotherapie

Het Kenniscentrum Zorginnovatie  in Rotterdam is op zoek naar mensen met chronische pijn, die een vragenlijst willen invullen over zingeving in de ergo- en fysiotherapie. Voor ons onderzoek naar zingeving in de ergo- en fysiotherapie hebben we in oktober een...

Read more