Home 9 Chronische pijn 9 De gevolgen van chronische pijn

Gevolgen van chronische pijn

De gevolgen van chronsche pijn zijn groot. Chronische pijn heeft een enorme impact op je hele leven. Het heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar ook voor je werk, je vrienden en familie en je gezin.

Zoals je in onderstaand schema kunt zien heeft alles invloed op elkaar en werkt het als een soort vicieuze cirkel.

Pijn kost veel energie, omdat door je hersenen je pijnalarm aanstaat, is je lichaam en geest steeds alert en proberen je hersenen je lichaam en je geest naar die pijn toe te krijgen. En dat put uit. Daar word je zo moe van. Daarnaast slaap je slecht doordat je steeds wakker wordt van de pijn. Je moet weer een houding zien te vinden waarin je minder pijn ervaart en weer kunt slapen. Door dat slaaptekort wat zich steeds meer opbouwt, word je uiteindelijk oververmoeid. Als je niet kunt slapen ga je piekeren. Je bent bezig met wat je allemaal niet meer kunt en vraagt je af of dat zo zal blijven. Slaaptekort veroorzaakt naast vermoeidheid ook stress. De zorgen over je lijf, maar ook of dit zo zal blijven en wat dan de gevolgen zijn voor je werk of je financiën, geeft natuurlijk ook stress. Stress kan ook veroorzaken dat je afvalt.

Als je veel pijn hebt, heb je de neiging om minder te bewegen, omdat je bang bent dat dat de pijn zal verergeren. Doordat je minder beweegt, krijg je stijve spieren en gewrichten en een slechtere conditie. Maar je zult doordat je minder beweegt ook in gewicht weer meer aankomen. Doordat je zoveel pijn hebt en niet kan werken moet je met ziekteverlof wat uiteindelijk weer van invloed is op je financien. en zo blijf je in divicieuze cirkel zitten. en wordt je met de dag slechter en slechter.

Herkenbaar? Wil je onze hulp om daar uit te komen?

gevolgen van chronische pijn