Elke dag leven met pijn

Larissa Meijer MSc Bron: Parkinsonfinds.nl 7 februari 2020
Er zijn nog geen resultaten van dit onderzoek. Het heeft vertraging opgelopen door de corona. Noot redactie Pijn-Hoop

Graag stel ik me even aan u voor: mijn naam is Larissa Meijer en ik doe als neuropsycholoog onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Elke dag leven met pijn
30 tot 95% van de Parkinsonpatiënten leeft met pijn. Dat heeft een enorme impact op hun dagelijks leven. Het is een groeiend probleem en tegelijkertijd een onderbelicht onderwerp; pijn wordt vaak niet of niet effectief behandeld.
Parkinson is nog ongeneeslijk, maar patiënten kunnen er wel ouder mee worden. Het zou mooi zijn als zij daarbij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven kunnen behouden. Daar zetten mijn onderzoeksteam en ik ons graag voor in.
Samen met prof. dr. Chris Dijkerman en prof. dr. Erik Scherder doe ik onderzoek naar pijnbestrijding bij Parkinson. We willen onderzoeken of een affectieve aanraking kan helpen om chronische pijn te verminderen.

Chronische pijn verminderen
Uit een eerdere studie onder gezonde proefpersonen blijkt dat zij door een affectieve manier van aanraken na een pijnprikkel veel minder pijn ervaren. Een zachte, langzame manier van aanraken – bijna een streling – activeert een aparte groep zenuwbanen. Het blijkt dat deze zijn gekoppeld aan ons pijnsysteem. Als deze zenuwbanen worden geactiveerd, voelen we minder pijn. De pijnprikkel kan het brein moeilijker bereiken óf wordt in het brein geremd.

De zenuwbanen kun je activeren met een zachte kwast, maar het effect is sterker door aanraking van huid op huid. De partner, mantelzorger of andere verzorger kan de patiënt met de hand zacht en langzaam aanraken. Wij willen onderzoeken of dit ook geldt voor mensen met chronische pijn. Als zij ook minder pijn ervaren, willen we de affectieve aanraking op korte termijn als nieuwe behandelmethode inzetten.

Niet-medicamenteuze behandeling
De behandeling is non-farmacologisch, dus er komt geen medicatie aan te pas. Dat maakt het ook toegankelijk om deel te nemen aan het onderzoek. Als het bij mensen met chronische pijn ook werkt, is dit een aangename, mooie manier van behandelen. Dat kan bijvoorbeeld net na een zorgmoment. Zo ontstaat ook sterker contact tussen de patiënt en diens partner/verzorger. Aanraking door een naaste is prettiger dan aanraking in een klinische omgeving.
Als een zachte manier van aanraken pijn vermindert, zouden ook de kwaliteit van leven, stemming en cognitie/denkvermogen kunnen verbeteren. Deze mogelijk positieve bijeffecten nemen we ook mee in onze studie.

Op korte termijn inzetten
Onze beoogde concrete resultaten: nieuwe inzichten en meer kennis over pijnbestrijding bij Parkinson en een nieuwe, patiëntvriendelijke behandelmethode zonder medicatie voor de patiënt van nu. Als de behandelmethode werkt, kunnen we deze op korte termijn inzetten, om de klachten van de huidige patiënten te verlichten.
Als neuropsycholoog wil ik patiënten graag helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren of te behouden. Dat komt allemaal samen in deze nieuwe behandeltechniek, waar de patiënten van nu én toekomstige patiënten baat bij kunnen hebben. We willen twee studies uitvoeren met in totaal minimaal 100 patiënten.

Hoe kunt u helpen?
Doneer nu voor wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.
Uw gift wordt uitsluitend besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

Patientenorganisatie Pijn-Hoop

Pijn-Hoop is een patiëntenorganisatie vóór en dóór mensen mensen met chronische pijn. De patiëntenorganisatie richt zich op mensen met wat voor pijn dan ook. Dit kan ook pijn zijn waarvoor geen duidelijk oorzaak is te vinden. Dus iedereen met chronische pijn, van welk soort dan ook, kan zich aansluiten bij Stichting Pijn-Hoop.

 

 

 

 

 

 

Gordelroos bewustwordingsweek

Gordelroos bewustwordingsweek

Van 26 februari t/m 3 maart vindt de tweede Gordelroos bewustwordingsweek plaats. In Nederland en ver daarbuiten vragen we aandacht voor de symptomen en impact van gordelroos op iemands leven en diens omgeving. Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus...

Lees meer